Kahden aikasemman lapsen synnytyskertomus! ūüė∂

Ajattelin et ois varmaan hyvä kertoa teille aiemmista synnytyskokemuksista.

Esikoispojan synnytyskertomus:

Muistelisin ettei esikoisen aikana ollut minkäänlaisia pelkoja tai ennakkoluuloja synnytyksestä.

Poika oli kova py√∂rim√§√§n tuolla masussa loppuun saakka. Rv 36 k√§vin √§itiyspolilla tarkistuttamassa pojan tarjonnan. Oikeastaan viikkoa ennen pojan syntym√§√§ aloin olla v√§synyt. Nukuin p√§iv√§unet melkeen joka p√§iv√§. Ja s√∂in mustikkapiirakkaa. ūüėĀ Joku tuolla takaraivossa vissiin halusi energiaa varastoon. No joka tapauksessa her√§sin yhten√§ aamuna siihen, ett√§ mahaa vihloi ku menkoissa. Ja noustessa jotain valui reitt√§ pitkin. Vessassa k√§ydess√§ huomasin, ett√§ limatulppaa (jos joku ei tied√§ limatulppa on kohdunsuun ja kaulan v√§liss√§ oleva hyytel√∂m√§isen limainen tulppa, joka suojaa kohtua ja vauvaa bakteereilta) alkoi tulemaan palasina pois. Aika nopeasti tuosta alkoi tuntua, ett√§ kohtu supistelee. T√§ll√∂in supistuksia tuli 2-5min v√§lein. K√§vin synn√§rill√§ tarkistuttamassa kohdunsuun ja olin auki 3cm. No ei muuta ku ramppaamaan pitkin sairaalan liepeit√§. Ja t√§t√§ tein kaksi p√§iv√§√§.. Koska kuulemma t√§m√§ reitt√§ pitkin valunut neste ei ollut lapsivett√§. Kolmantena p√§iv√§n√§ k√§vin uudestaan synn√§rill√§. Ja siis t√§n√§ koko kolmen p√§iv√§n ajan oli supistellu sen 2-5min v√§lein. Edelleen 3cm auki. K√§til√∂ totesi supistusten johtuvan latenssivaiheesta. L√§hdin kotiin ja yritin rentoutua. Illalla supistuksista tuli paljon napakaampia, enk√§ pystynyt en√§√§n olemaan kipujeni kanssa. Sairaalaan menness√§ k√§til√∂ totesi synnytyksen olevan k√§ynniss√§. Mutta jostain syyst√§ supistuksen avasivat kohdunsuun vain 4cm:iin. Onneksi synnytysl√§√§k√§ri m√§√§r√§si oksitosiinitipan. Ja puhkaistiin kalvot. Lapsivesi oli kumminkin mysteerisesti h√§vinnyt.. ūü§Ē Tuosta oksitosiinitipasta meni 6h niin poika oli maailmassa nyrkki edell√§ klo: 4.20. T√§ll√∂in oli rv 40+1. Poika painoin n.3,5kg ja oli 50cm pitk√§. Itse sain toisen asteen repe√§m√§t. Synnytys aika oli 6h. Joka laskettiin s√§√§nn√∂llisist√§ supistuksista syntym√§√§n. Olimme pojan kanssa osastolla 3 y√∂t√§. Pojan bilirubiiniarvot heitteli aikasemmin, mutta sinivalohoitoa ei kuitenkaan tarvittu. Ja kotiin p√§√§sty√§ neuvolat√§ti tuli viel√§ neuvomaan imetyksen ja imuotteen. Sek√§ arvioimaan ihon v√§ri√§.

H√§n on hieman keltainen. Mutta vain kolme p√§iv√§√§ vanha ‚̧

Tytön synnytys:

Tytt√∂ hengaili viel√§ rv 38 viistosti p√§√§ lonkan kohdilla. Tyt√∂n synnytyksen p√§iv√§n√§ aloin saada menkkakipuja aamup√§iv√§ll√§. (Muutamia kipuja oli jo parina y√∂n√§ aikasemmin.) Ja iltap√§iv√§ll√§ oli neuvola. K√§vin normaalisti neuvolassa, ja neuvolat√§ti totesi kipujen olevan supistuksia. Kotiin k√§velless√§ supistukset olivat koventuneet. Kotona yritin ottaa panadolia, ja istuin sohvalla. T√§ss√§ vaiheessa panadol ei auttanut, kun supistusten aikana hikikarpalot valuivat otsaa pitkin. Totesin vaan herra M:lle, ett√§ synnytys on kyll√§ k√§ynniss√§. Ja t√§ss√§ vaiheessa herra M juoksi paniikissa ymp√§ri k√§mpp√§√§. Soitin √§idilleni, ett√§ varautuu l√§ht√∂√∂n. Oikeastaan aika nopeasti soitin k√§til√∂lle ja kerroin supistuksista. T√§ll√∂in supistukset tuli 2-4min v√§lein, ja aika usein kun supistuksen v√§li oli tuo 4min tuli kipu kasinkertasena. Mutta kivut kestin yll√§tt√§v√§n hyvin. √Ąitini saapui ja l√§hdimme k√§ym√§√§n synn√§rill√§. K√§til√∂ kuka oli esikoispojan aikaan opiskelija otti meid√§t vastaan. Iloisena ilmoitti, ett√§ olen 4-5cm auki. Saatiin lupa l√§hte√§ pariksi tunniksi k√§velem√§√§n citymarkettiin. (Kenenk√∂h√§n idea oli?) Citymarkettiin p√§√§stess√§ supistukset olivat aina vain kovempia, ja ulkoonta sis√§lle menness√§ kivut kovenivat melkein itku asteelle. Takasin p√§in k√§velless√§ muistan, ett√§ tuntui todella hirve√§lt√§. K√§til√∂ oli t√§n√§ aikana vaihtunut. Ja tutkimuksessa olin 6-7cm auki. Ei kun synnytys saliin! Ai sit√§ ihanaa ilokaasua. Jossain vaiheessa sain spinaalin, mik√§ kesti vain 20min¬† ajan ja olin auki 8cm. Lapsivedet puhkottiin heti spinaalin laiton j√§lkeen. Lis√§√§ ilokaasua (ja ei olo ei ollut iloinen ilokaasusta huolimatta) Aukesin aika nopeasti 10cm:iin. Mutta vauva oli aika ylh√§√§ll√§ viel√§ tossa vaiheessa, ja reunaa oli j√§ljell√§. Lis√§ksi yksi lapsivesirakkula oli viel√§ puhkeamatta. Ihmettelin isoon √§√§neen lantio kipua. Ja aika nopeasti alkoi ponnistuttamaan. K√§til√∂ odotteli viel√§, ett√§ lapsivesirakkula puhkeaisi. Aika nopeasti tuo puhkes, suoraan k√§til√∂n k√§sille ūüėā Ja olo oli tuskaisen kipe√§ ja ponnistamisen tarve valtava. K√§til√∂ sai laitettua toiselle puolelle pudentaalipuudutteen (kivuliasta ja ei auttanut mihink√§√§n) min√§ huusin ja √§iti itki t√§ss√§ vaiheessa. Kipu oli aivan siet√§m√§t√∂n mutta joatain sain voimia ponnistamiseen.
Kätilö tokas, että ei ihme että sattui kun tyttö syntyi avosuisena. Eli pää tuli väärässä asennossa. Tyttö rääkäs aika äänekkäästi heti. Hän oli 3,7kg ja 51cm. Ja syntyi myös 40+1 klo 1.23. Eikä tullut, kun yksi tikki. Ja sekin virtsaputkeen (ihanasti kirvelsi) . Synnytyksen kestoksi merkittiin 12h. Mutta todellisuudessa synnytys tuntui vain 3h pituiselta. ( Luutavasti supistusten epäsäännöllisyyden ja kovuuden takia) Tytön kanssa olin osastolla yhen kokonaisen yön. Tänä aikana seurailtiin myös tytön bilirubiiniarvoja, esikoisen arvojen takia. Ja pari päivää kotiutumisen jälkeen kävin neuvolassa. Ja viikon päästä ihmettelin kovia alavatsa kipuja. Nooo.. Totta kai sain kohtutulehduksen. Parit eri antibiiootit onneksi auttoi.

Kolmas tulee varmaan takapuoli tai jalka edell√§ ūüėā Sy√∂ksyy ulos kivutta ūü§Ē Molemmat lapset on ollu sirkustaiteilijoita, niin kai t√§m√§ kolmaskin vet√§√§ jonkun esityksen synnytyksen loppuun ūüėČ

Juuri k√§√§ritty ensi imetyksen j√§lkeen. ūüėä‚̧

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *