Raskausviikko18

Tänään oliski jo rv 18+1. Siis viime viikonloppuna jo huomasin, että en pysty kauaa makaamaan sängyssä. Ilmeisesti kohtu painaa jonnekkin. Tulee ns.puristava tunne. Ja olo niin ku loppuraskaudessa, kun vauva painaa isoihin verisuoniin. Lisäksi huomasin, että sen jalan sisäreisi puutuu millä kyljellä nukun. 😥 Selälleen en voi maata enää ollenkaan, sillon tuntuu et koko kroppa jää ilman verta. Eli ilmeisesti kohtu painaa isoja valtimoita jotka löytyy tuolta selän ja kohdun välistä.
Mullahan on taaksepäin kallistuva kohtu. Joka itseasiassa on ensimmäisessä ja tässä raskaudessa näkynyt huomattavasti, lähinnä mahan kasvussa. Olo on niin ku erittäin ”täytetty”, ja luutavasti nukun puoliksi istuen loppuraskauden.. (Näin tein esikoisestakin)

Luutavasti saan tuossa rakenneultran jälkeen alkaa käyttää tukivyötä.. Liitoskivut ei ole tässä raskaudessa vaivanut niinkään. Kivut on ollu lähinnä hetkittäisiä repäisyjä. Tukivyö on hyvä siinä mielessä, että selkä ei niin rasitu. Ja paino jakautuu sasaisesti mahan ja selän puolelle.

Verenpaineet on taas mukavasti aina välillä laskenut. Huomaa sydämmen tykytyksestä ja huonosta/huippaavasta olosta.

Esikoinen on hokannut, että mamman masussa taitaa olla jotain muutakin ku pelkkää sisuskalua. Tuo dopplerin, ja sanoo ”hauva” (tarkoittaa siis vauvaa). Lisäksi silittää masua ja näyttää välillä mahaa. Hän on sitä mieltä, että myös hänen masussaan asustaa jotain ylimäärästä. Yhtenä päivänä yritti saada omasta mahasta vauvan sykkeitä kuuluviin. 😂
Näyttää myös puhelimesta ultrakuvaa, ja on alkanut hoitaa nukkea.

Kahden ja puolen viikon päästä ois jo rakenneultra. Jännitys on lähinnä muuttunu peloksi. Vaikka tiedän, etten voi vauvan rakenteisiin vaikuttaa. Ja jos jotain on vialla en voi asioita itse korjata…

Toivottavasti ultraaja oisi eri, kun np-ultrassa. Oisi kiva, että joku kertoisi mitä tutkii ku ultraa. Eikä vaan tokase kaiken olevan ok. Mulla on kahdessa aikasemmassa ollut sama kätilö ultraamassa. Todella mukava. Kertoi aina mitä oli tekemässä ja katsomassa. Sai myös jännityksen katoamaan ilmapiiristä.. Esikoisella oli pari ”kystaa” päässä. Mutta tuolloin ultraava kätilö ilmoitti heti, että yksittäiset kystat eivät ole vaarallisia. Vain jos esim. sydämmestä tai raajojen pituudesta olisi ollut huomautettavaa vielä lisäksi, olisi voinut löydös viitata down syndroomaan.
Selitti myös, joka elimen kohdalla minkä näköinen löydös olisi epänormaali. Harmi vain etten ainakaan viimeksi nähnyt tätä kätilöä koko äitiyspolilla. Tytöstä oli np-ultrassa kätilö, joka osas turkkia muutaman sanan. Herra M oli  innoissaan. Harmi ettei ultraajaa saa itse päättää.. Se ku on kuitenki niin henkilökohtanen asia. Sen näkee sitten seuraavalla kerralla. En varmaan nuku edellisenä yönä ennen ultraa.. Neuvolaki on sitten 21.3. Eli heti seuraavalla viikolla ultrasta. Terveydenhoitajahan kysyi, että olisinko halunnut antaa näytteet äitiyspolilla. Mutta mielummin menen neuvolaan tutulle hoitajalle. Nämä viikothan on menny todella nopeasti. Ja luulen, että pari viikkoa menee vielä nopeammin. 
Olin niin ylpeä, kun löysin hm:stä äitiyshousut. Nooo… Nehän tippuu.. Samoin muutkin vaatteet. Ja totta kai piti ostaa vielä uudet vaatteet isoa kokoa. 😂 Ties mitkä ”rytkyt” päälleni keksin.
Ehkä täytyy hommata jossain vaiheessa pienemmät housut. 😃 Nämä on tällä hetkellä kokoa 42. Mutta tiedän, että loppu ajasta nämä on ihan sopivat. Tuntuu turhalta ostaa monet housut, kun ei niitä kumminkaan tule käytettyä ku vaan sen 5-6kk.

Olen muuten huomannu, että sikiön liikkeet on tullu voimakkaammaksi. Nyt tuntuu jo alamakkaralla potkuja. Lähinnä puoli istuvassa asennossa jalat hieman koukussa. Mutta edelleen oikealla puolella 😂 Hän on ilmeisesti muuttanut oikealle puolelle kohtua. Mutta silti jaksaa yllättää joka kerta.

(Kuva: google)

Olen myös nähny parina yönä unta poika vauvasta. Ensimmäisessä unessa lapsi oli letkuissa. Mutta pojan näköinen.. Toisessa unessa kävin läpi jotain ”kivutonta ja luonnollista” synnytystä. Ja lapsen synnyttyä kurkkasin haaraväliin ja ensin näytti ihan tytöltä, mutta sitten hän olikin poika. Kuulutin isoon ääneen herra M:lle, että nyt sait pojan! Mitähän tuoki uni mahtaa meinata. Ihmettelen vaan, että molemmilla uni kerroilla vauva on paljastunut pojaksi. Miksi ei kuitenkaan tytöksi? 🤔

Tässä vielä vähän sikiön kehityksestä!
(Vau.fi)

19. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 18 viikosta ja 0 päivästä 18 viikkoon ja 6 päivään (18+0 – 18+6).
Sikiön paino: 220 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm
Koko pituus: 18 cm

Tämän viikon alussa sikiö on 16 viikkoa vanha. Korvat pistävät hieman ulos päästä ja silmät asettuvat paikoilleen. Suolistoon kerääntyy jäteaineita, kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Tätä kutsutaan mekoniumiksi, josta tulee lapsen ensimmäinen uloste. Sormenpäihin ja varpaisiin kehittyvät kullekin ihmiselle yksilölliset jälkensä.

Verenkierto on nyt täydessä vauhdissa. Napanuora kasvaa ja muuttuu paksummaksi, kun veri, joka antaa ravinnon sikiölle, kulkee suurella voimalla sen läpi. Elimistön puolustautumisjärjestelmä alkaa toimia ja tuottaa vasta-aineita. Nyt sikiö alkaa olla niin iso ja vahva, että tunnet sen potkut. Yleisesti ottaen aiemmin synnyttäneet tuntevat potkut aikaisemmin kuin ensisynnyttäjät, koska he tietävät mitä kuulostella.

(Kuva: vau.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *